Årets GastroNord tillsammans med klassikern Bocuse dOr blev en succé

Årets GastroNord gick av stapeln den 6 maj och fortsatte ända fram tills den 9 maj. Årets mässa blev dock lite extra speciell då man har valt att lägga Bocuse d'Or, alltså Kock EM under samma dagar som GastroNord äger rum på Stockholmsmässan. I år fanns därmed allt man kan tänka sig under ett och samma tak. Besökarna kunde ta del av tävlingen och titta på kockar i absoluta världsklass. De kunde också titta på mängder av mindre tävlingar, utställare, landslag och massor av olika seminarier. Som om inte det här räckte till så har man dessutom valt att köra igång dryckesmässan Vinordic som passar mycket bra att köra ihop med en av de ledande matmässorna idag.

Kock EM är idag Europas mest prestigefyllda matevenemang som tillåter totalt 20 olika länder att göra upp om titeln ”Europas bästa kock”. Tävlingen i år hölls under den 7-8 maj och den har exakt samma upplägg som själva huvudtävlingen i Lyon. Upplägget är att kockarna ska laga till en fiskrätt och en kötträtt enligt de rådande reglerna på en förutbestämd tid. De 12 kockar som gör bäst ifrån sig i det här momentet går vidare direkt till den stora tävlingen i Lyon 2015.

En annan tävling som GastroNord höll i var SM i skolmat. Meningen med den här tävlingen är att kunna inspirera alla skolkockar runt om i landet till att kunna förbättra skolmaten ännu mer. De lag som ställer upp i tävlingen ska inte bara lyckas med att laga välsmakande mat utan de kommer också bedömas efter hur pass näringsrika deras rätter faktiskt är.  Detta ska lagen dessutom klara på en förutbestämd tid. Första pris i den här tävlingen var en inspirationsresa runt om i hela Europa och tävlingen var arrangerad av Kungsörnen tillsammans med Felix.

Men det är inte bara mat som man tävlar i under GastroNord. Samtidigt hölls också Barista Cup där man utsåg Årets Barista 2014. Här skulle alla tävlande lyckas servera fyra domare varsin espresso, cappuccino och en egen signaturdrink på max 15 minuter.  Här är det framförallt smak och presentation som avgör vem som är bäst. Utöver detta kom också baristalandslaget och höll en kaffeskola för nyfikna besökare. Svenska Designpriset nominerade även Dohrns Exhibitons & Events för Thoreaus monter på GastroNord. Röstning och resultat hittar du här.