Guide: Kolgrill vs. Gasolgrill eller varför inte bygga själv?

När grillsäsongen snart är över börjar det blir dags att se över sin utrustning och förbereda för kommande års trender. Kanske är det dags att uppgradera din befintliga grill med en ny och fräsch förmåga? Men vad ska man då tänka på vid valet av grill? Vilka är fördelarna med kolgrill respektive gasolgrill? Vi reder ut begreppen och gör det enklare för dig att välja rätt typ av grill för dina syften och användningsområden.

Välj en gasolgrill om du söker en grill som snabbt blir varm. Det är enkelt att tända en gasolgrill då du inte behöver kol och tändvätska och det är också smidigt att reglera värmen på grillen. En gasolgrill fungerar i mångt och mycket som en spis, och kan med fördel användas året om. Den största nackdelen med gasolgrillar är att de ofta är dyra i inköp. Men grillar du mycket och ofta blir det i regel ändå billigare att grilla med en gasolgrill än en kolgrill. Andra aspekter som är något negativa med en gasolgrill är att du inte får den tydliga kolsmaken på det du grillar. Denna typ av grillar kan även vara lite svåra att rengöra då inte rester och fett från de grillade livsmedlen förbränns som med en kolgrill.

Kolgrillen är den grill som de allra flesta använder sig av då de grillar hemma i trädgården. Fördelar med en kolgrill är dels smaken som kolet ger åt det som grillas samt den höga värmen som alstras då kolet antänds. När man fått en fin kolbädd kan man ofta grilla i flera timmar om man har valt ett bra kol. Nackdelarna med en kolgrill är att det ofta tar en halvtimme innan grillen är tillräckligt varm. Till skillnad från gasolgrillen så är kolgrillen en lite mer långsam grillmetod. Vilken typ av grill beror alltså på vilken smak man önskar på det som grillas, hur mycket pengar man vill lägga på en ny grill samt hur pass otålig man är.

Olika personer föredrar olika grillmetoder och typ av grill är helt upp till var och en. Välj den som bäst passar dig och ditt sätt att grilla.

För den riktiga grillentusiasten kan man köpa en grill med rök, eller varför inte bygga sin drömgrill själv? Man kan göra detta genom återanvänding av gammalt material både genom stål och sten. Vi har valt ut två olika videoguider som instruerar hur man kan bygga sin egen drömgrill. Den första av sten i Argentinsk stil, likt Flinta Konstbetongs utbud. Och den andra av stål i Amerikansk Södernstil, likt American Barbeque Systems. Se dessa nedan.