Mindre fett och mer krydda för smalare midja

Lite extra vardagliga kryddor på grönsaker och lågkalorimat kan göra dem mer aptitliga till konsumenter, vilket kan hjälpa Amerikaner att skära ner på fettintag och välja hälsosammare mat.

Detta rapporteras från ett experiment som presenterades på årets Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting & Food Expo. John Peters, professor i medicin på Colorados Universitet och chef för strategi och innovation på skolans Anschutz Health and Wellness Center, visade upp resultatet av ett experiment han utfört med köttfärslimpa, grönsaker och en gräddig pasta.

Tre versioner av varje rätt hade förberetts, en med hög fetthalt på 610 kalorier, låg fetthalt på 395 kalorier och en till på låg fetthalt med extra örter och kryddor som lökpulver, oregano, paprikapulver och vitlök. En testgrupp på 150 medverkande fick smaka och betygsätta rätterna på en nio punkters Likertskala.

Resultatet visade att rätterna med hög fetthalt och de med kryddiga med låg fetthalt i snitt fick samma poäng, omkring 7.0, medan rätterna med låg fetthalt utan krydda uppnådde omkring 6.25.

Köttfärslimpan med låg fetthalt och kryddor fick något högre betyg än den med hög fetthalt, 6.75 mostsvarande 6.50, medan enbart låg fetthalt betygsattes strax över 6.0.

Grönsakerna med låg fetthalt och kryddor fick marginellt högre poäng än de med hög fetthalt, strax över 7.0 motsvarande strax under 7.0. Enbart låg fetthalt fick strax under 6.5.

Pastan med hög fetthalt var mycket mer uppskattad med snittbetyg på 7.25, medan låg fetthalt med kryddor och enbart låg fetthalt plockade 6.5 och 6.0 respektive. Peters kommenterade att lägre fetthalt i mjölk och ost kan bidra till en mindre tillfredsställande känsla och smak, även om kryddorna gjorde en märkbar skillnad mellan lågkalorirätterna.

Peters uppmanade matindustrin att fortsätta studera relationen mellan kryddning och matupplevelse.

Att byta ut fett med örter och kryddor kan vara en lovande strategi för att hjälpa människor följa våra statligt rekommenderade kostråd, speciellt om det är enkla saker du kan köpa i affären som inte kräver nån exotisk utbildning eller som inte bara finns tillgängligt i speciella hälsokostbutiker

Peters research är delvis finansierad av McCormick Science Institute, vilken är en självständig forskningsorganisation vars uppdrag är att stödja vetenskaplig forskning och sprida information kring hälsofördelarna av örter och kryddor. Kryddtillverkaren McCormick & Company, Inc., stödjer McCormick Science Institute med finansiering.