Ny metod gör att frysta grönsaker förblir fräscha

Det är ett faktum och ett problem att frysta grönsaker inte är lika spänstiga och krispiga som när de är färska. Men nu har en grupp forskare vid Lunds tekniska högskola utvecklat en patenterad metod som kan bibehålla grönsakernas ursprungliga fräschhet även vid nedfrysning; lösningen stavas trehalos. Ämnet trehalos är en naturligt förekommande sockerart som har en avgörande roll i den nya frysmetoden.

De grönsaker som ska frysas in impregneras med trehalos och sockerarten förhindrar sedan att iskristallerna spränger sönder grönsakernas celler. Den nya livsmedelstekniken har patenterats och går i korthet ut på att de utvalda grönsakerna vakuumförpackas och sedan impregneras med sockerarten via en elektrisk stöt. Trehalos fungerar som ett sorts frysskydd och motverkar att grönsakerna blir sladdriga och smaklösa på grund av att iskristallerna har förstört livsmedlens celler.

Ett problem som kvarstår med den nya tekniken är att den inte är lika effektiv på alla grönsaker. Forskarna har fått lyckade infrysningsresultat med bland annat spenat, jordgubbar och palsternacka medan livsmedlen potatis och ruccola inte har svarat lika bra på den nya metoden. I Maj besöktes Nilssons Plantskola i Kullavik som skulle kunna utnyttja denna metod beroende på vad man väljer att odla av Cash-IT som sysslar med affärssystem. En bättre frysningsmetod tillsammans med ett välutvecklat affärssytem skulle kunna skapa nya affärsområden för företaget.